archieven.jpg

Lunchpauzeconcert

Dinsdag 7 december 2010,
12:30 - 13:00 uur
Foyer Koninklijke Bibliotheek.
 
Het Nederlands Muziek Instituut presenteert in samenwerking met Ex Libris op dinsdag 7 december 2010 van 12:30 tot 13:00 uur het derde lunchpauzeconcert van het seizoen 2010 / 2011.

Programma rond de componist Hans Osieck (1910-2000)

Jubileum
Dit jaar is het tien jaar geleden dat de Nederlandse pianist en componist Hans Osieck overleed en tevens 100 jaar geleden dat hij werd geboren. Een dubbel jubileumjaar. In samenwerking met Frans van Ruth, die bij Osieck piano studeerde, worden twee concerten georganiseerd met werk van Osieck. Een van de concerten vindt plaats in de serie lunchpauzeconcerten van het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag.

Componist
Als componist was Osieck voornamelijk autodidact. Hij schreef meerdere werken voor piano en orkest, waarvan vooral zijn Fantasie op ‘In een blauw geruite kiel', zijn Concert voor twee piano's en het Pianoconcert bekend geworden zijn. Hij schreef ook kamermuziek en werken voor orkest.
Bij uitgeverij Donemus worden enkele partituren van Osieck opnieuw uitgebracht.

Pianist
Het radioprogramma Pianistenuur van Radio4, besteedt op zaterdag 25 september tussen 17:00 en 18:00 uur aandacht aan Hans Osieck als pianist. Hij had een grote voorliefde voor het vierhandige pianospel en voor muziek voor meerdere klavieren en voerde regelmatig zijn eigen pianocomposities uit.

Programma lunchpauzeconcert NMI
Op het programma in Den Haag wordt de Pianosonatine nr. 2 uit 1965 uitgevoerd door pianist Frans van Ruth. Daarna volgt de Sonatine voor hobokwartet (hobo, viool, altviool en cello) uit 1961 door Paloma de Beer, hobo, Sjaan Oomen, viool, Hannah Strijbos, altviool en Doris Hochscheid, cello.

Na afloop van het concert worden de volgende nieuw uitgebrachte partituren door MCN / Donemus gepresenteerd: de Pianosonatine nr. 2, de Sonatine voor hobokwartet, de Sonate voor pianosolo (1939) en de Acht korte karakterschetsen (1950).

Meer informatie: www.hansosieck.nl

Dinsdag 7 december 2010
12:30 tot 13:00 uur
Nederlands Muziek Instituut
Locatie: Foyer Koninklijke Bibliotheek, Den Haag (naast Centraal Station)
Toegang gratis