archieven.jpg

Zeemansliederen Verslag

Zeemansliederen zingen in het Nederlands Muziek Instituut

Tijdens de Open Archievendag van 14 oktober 2006 hebben ca. 50 bezoekers meegedaan aan de de inloop-workshop ‘Zingen van Zeemansliederen' onder leiding van Peter Koene. Bekende en minder bekende liederen kwamen aan bod, waaronder het Kaperslied, Vaarwel mijn zoete lief en Hellevoetsluis. Eerder op de dag had het Duo Nanne & Ankie maritieme liederen uit én over de VOC-tijd ten gehore in de studiezaal en in de hal van de KB. In een VOC-achtige lieten zij het verleden tot leven komen.

In de studiezaal was een tentoonstelling ingericht met 17 e en 18 e eeuwse liedboekjes uit de collectie van de KB. In deze liedboekjes wordt bij elk lied de wijs genoemd waarop ze gezongen moeten worden. Dit waren vaak melodieën die in toenmalige populaire muziekboekjes waren verzameld, zoals de Oude en Nieuwe Hollantse boeren lietjes en contredansen , die ook in de tentoonstelling te zien waren uit de collectie van het NMI.

Naast liedboeken waren in de tentoonstelling ook enkele 19 e eeuwse 'vliegende blaadjes' te zien die vroeger door straatzangers en marktkooplieden te koop werden aangeboden en enkele ‘nieuw' gecomponeerde zeemansliederen. Verschillende componisten voelen zich geïnspireerd door het leven van zeelieden, die zwervend op uitgestrekte wereldzeeën fantastische avonturen meemaken en exotische oorden bezoeken.

 

De dag werd afgesloten met een concert door de volksmuziekgroep 't Scheepsfolk in de centrale hal van het Nationaal Archief waar het publiek de gehele dag van alles over zeelieden en heksen te weten kon komen. 't Scheepsfolk voerde tijdens hun concert allerlei grappige acts op waarmee enkele treurige liederen onverwachts een komische lading kregen. Te horen waren onder andere Arabia, Bij jou in Batavia, Cupido, Haal ‘em op nou, Hanen en Roggen, Ik ga nooit meer mee, Ik sta op de kade, Lang Leve de Compagnie, Op de haring, Razende bol, Schipper ik wil varen, Varen is mijn lot, De Vrolijke Bootsgezel, West-Zuid West van Ameland, IJzeren mannen.