archieven.jpg

Het NMI in Vrije Geluiden (6)

VPRO TV zondag 5 december 2010.

Op zondag 5 december is de directeur van het NMI weer te gast in het tv-programma Vrije Geluiden van de VPRO. Deze keer vertelt Frits Zwart over de Nederlandse componiste Anna Cramer (1873-1968). Ter illustratie voeren Nathalie Mees (sopraan) en Wim Voogd (piano) enkele liederen van Cramer uit.

Het NMI organiseerde op 20 november in samenwerking met de Vrienden Nederlandse Muziek een seminar rond deze Nederlandse componiste. Tijdens het seminar werden zowel twee nieuwe liedbundels als een cd gepresenteerd.

Nieuwe uitgaven
Door het NMI werd enkele jaren geleden al een eerste bundel met liederen van Anna Cramer uitgegeven. De aanleiding voor een vervolguitgave ontstond, nadat dirigent en componist Jeppe Moulijn enkele liederen van Cramer had georkestreerd. Op initiatief van dirigent Stephan Pas heeft het NMI nu nog twee liedbundels uitgegeven. Daarnaast verscheen een cd waarop alle liederen uit deze twee bundels worden uitgevoerd door Nathalie Mees en Wim Voogd. De georkestreerde liederen zijn ook op deze cd te beluisteren. Deze worden vertolkt door Nathalie Mees en het LKO o.l.v. Stephan Pas.

Anna Cramer

Anna Cramer werd geboren in Amsterdam en studeerde vanaf 1895 piano en compositie aan het Amsterdams Conservatorium. Zij studeerde vervolgens in Duitsland bij de componisten Wilhelm Berger (1861-1911) en Max von Schillings (1868-1930). Tussen 1907 en 1910 werden haar liederen opus 1 tot en met 4 in Duitsland uitgegeven. Van 1910 tot 1925 woonde Cramer afwisselend in München en Berlijn en in 1925 vestigde zij zich uiteindelijk in Wenen. Wegens gezondheidsproblemen keerde ze terug naar Nederland waar ze een teruggetrokken leven leidde. Van haar composities werd na 1910 niets meer gepubliceerd.

Bekijk eerdere uitzendingen van Vrije Geluiden waarin het NMI te gast was.

Bekijk de uitzending op 'Uitzending gemist'.

25 november 2010