archieven.jpg

Nieuwe bladmuziekuitgaven

Anna Cramer: Selected Songs 2 en 10 Poems.

Door het NMI werd enkele jaren geleden al een eerste bundel met liederen van Anna Cramer uitgegeven onder de titel Selected Songs 1. De aanleiding voor een vervolguitgave ontstond, nadat dirigent en componist Jeppe Moulijn enkele liederen van Cramer had georkestreerd. Op initiatief van dirigent Stephan Pas heeft het NMI nu nog twee liedbundels uitgegeven; Selected Songs 2 en 10 Poems zodat een groot gedeelte van de liederen van deze vergeten componiste nu beschikbaar is.

Inhoud bundels
In de bundel Selected Songs 2 zijn opgenomen de Fünf Gedichte von Klaus Groth, op. 1 uit 1907, de Zwei Notturnos en Wenn der Abend sinkt uit c. 1927 op tekst van Walter Simlinger, Schlafliedchen für's Peterle op tekst van Carl Busse en Wenn die Linde blüht uit 1903. De 10 Poems zijn allen op teksten van Detlev von Liliencron.

Anna Cramer werd geboren in Amsterdam en studeerde vanaf 1895 piano en compositie aan het Amsterdams Conservatorium. Vervolgens ging zij naar Duitsland waar zij bij de componisten Wilhelm Berger (1861-1911) en Max von Schillings (1868-1930) studeerde. Tussen 1907 en 1910 werden in Duitsland haar liederen opus 1 tot en met 4 uitgegeven. Van 1910 tot 1925 woonde Cramer afwisselend in München en Berlijn en in 1925 vestigde zij zich uiteindelijk in Wenen. Ze keerde na gezondheidsproblemen terug naar Nederland waar zij een teruggetrokken leven leidde. Van haar composities werd na 1910 niets meer gepubliceerd.

Anna Cramer was door haar studie en verblijf in Duitsland en Oostenrijk goed op de hoogte van de nieuwste compositorische ontwikkelingen. Haar liederen zijn producten van de Duitse laatromantiek, waarbinnen zij een bescheiden eigen stijl wist te creëren. 

CD
Bij het label Aliud is tevens een cd verschenen met alle liederen uit deze twee bundels en de Sechs Lieder opus 4 uit 1910 in de orkestratie van dirigent en componist Jeppe Moulijn. Stephan Pas nam deze liederen op met de sopraan Nathalie Mees en het LKO. De overige liederen voor zang en piano worden op deze cd uitgevoerd door Nathalie Mees (sopraan) en Wim Voogd (piano).

Bladmuziekuitgaven en cd zijn verkrijgbaar in de webwinkel van het NMI.

Webwinkel

3 december 2010