archieven.jpg

Nederlandse pianisten

Meesters uit de 19de en 20ste eeuw. Een boekje en cd.

Het NMI presenteerde op vrijdag 10 december in samenwerking met uitgeverij Bekking & Blitz het boekje: Nederlandse pianisten: Meesters uit de 19de en 20ste eeuw. Auteur is musicus en musicologe Margaret Krill. Tevens werd onder dezelfde titel een cd gepresenteerd met historische opnamen van pianisten die in het boekje besproken worden.

In het boekje wordt een globaal overzicht gegeven van de carrières van 26 Nederlandse pianisten, die leefden tussen grofweg 1800 en 2000. De meeste pianisten waren toentertijd (wereld-)beroemd, maar zijn tegenwoordig vaak in de vergetelheid geraakt. Het boekje is daarom tevens bedoeld als een klein eerherstel van deze pianisten, waarvan we tegenwoordig nauwelijks meer weten hoe mooi en groots hun carrière was. De archieven van het NMI in Den Haag hebben als bron gediend voor dit boekje.

Het NMI brengt ter completering een cd uit met historische opnamen van enkele pianisten, die in dit boekje besproken worden.

Tijdens de presentatie gaf de auteur een toelichting op het boekje en op de cd. De eerste exemplaren van beide uitgaven werden aangeboden aan Marjolein de Jong, wethouder voor Cultuur van de Gemeente Den Haag en aan de pianisten Geoffrey Madge en Willem Brons. Pianist Jacob Bogaart gaf aansluitend een kort recital met composities van enkele pianisten die in het boekje besproken worden.

Boekje Nederlandse Pianisten cd Nederlandse Pianisten

Beluister enkele fragmenten (30'') van de cd Nederlandse Pianisten:

  • JOHAN WIJSMAN: F. Chopin Valse op. 42 
  • COENRAAD VALENTIJN BOS & Mack Harrell, bariton: H. Wolf Der Rattenfänger
  • COR DE GROOT: Twee 'Walsen van de week' (Chopin, Brahms) 
  • SAS BUNGE: S. Bunge Etude nr. 6 voor de Zuid-Amerikaanse ritmen

Boekje en cd zijn verkrijgbaar in de webwinkel van het NMI.

13 december 2010