archieven.jpg

Dag van de Haagse Geschiedenis

Zaterdag 14 april 2012
Grote Markt, Den Haag
11:00 - 17:00 uur

Op zaterdag 14 april neemt het NMI deel aan de 'Dag van de Haagse Geschiedenis'. Samen met zes andere erfgoed-instituten rond het KB-gebouw, is het NMI aanwezig met een stand op de Grote Markt in Den Haag. De instituten bieden samen de 'Haagse Willem wandeling' aan, die u door de binnenstad van Den Haag leidt langs beroemde en beruchte Willems.

De wandeling van ongeveer 1 uur begint op de Grote Markt onder leiding van een rondleider en start om 12:00, 13:30 en 15:00 uur en eindigt bij het Prins Willem-Alexanderhof.

NMI
Het NMI belicht tijdens deze wandeling de rijke muzikale historie van Den Haag in de 18e eeuw. Zo bezocht Willem IV regelmatig de concerten die georganiseerd werden door de rijke Portugees Jacob Lopez de Liz, aan het Korte Voorhout nr. 7.

De wandeling gaat ook langs het gebouw van het voormalig conservatorium aan de Korte Beestenmarkt nr. 7, tot 1900 nog Koninklijke Muziekschool geheten en dat in 1826 door Koning Willem I werd opgericht. Een van de docenten daar was pianist, componist en pedagoog Willem Andriessen (1887-1964). Willem had een grote carrière als concertpianist. Met zijn aimabele persoonlijkheid, in combinatie met een fijnzinnig en erudiet pianospel, werd hij door het Nederlandse publiek op handen gedragen. Andriessen was ook een uitstekend docent. In 1910 werd hij aangesteld als leraar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij tot 1918 zou blijven doceren. In die tijd woonde Andriessen aan de Nassau Odijckstraat nr. 1 waar veel prominente musici op bezoek kwamen zoals Peter van Anrooy, Carl Flesch en Maurice Ravel. Het NMI beheert het archief van Andriessen.

willem andriessen-t
Willem Andriessen

28 maart 2012