archieven.jpg

Hollandse Meesters 'Musica Neerlandica'

Vrijdag 20 april 2012
Laurentiuskerk, Breda
20:30 uur

Het Concertkoor Breda voert, in samenwerking met Kamerkoor Cantecleer en solisten Connie de Jongh en Kelvin Grout, een programma uit met Nederlandse vocale muziek van Renaissance tot heden.

De benaming 'Hollandse Meesters' associeert men meestal met schilders uit de Gouden Eeuw. Echter, in de vaderlandse cultuurgeschiedenis treft men ook veel componisten aan die deze benaming verdienen. De subtitel van het programma, 'Musica Neerlandica', refereert enerzijds aan het immense oeuvre dat door Nederlandse musici en componisten door de eeuwen heen is gecreëerd. Anderzijds is 'Musica Neerlandica' ook de naam van een internationaal beroemde collectie van Nederlandse muziek, die door violist Willem Noske (1918-1995) bijeengebracht is en die sinds 2000 door het NMI wordt beheerd.

Het Concertkoor Breda fungeert als gastheer voor deze Hollandse Meesters en voor het Kamerkoor Cantecleer en zangeres Connie de Jongh en pianist Kelvin Grout. De basis van dit programma is een workshop van een tiental repetities, waarin leden en gastleden van het Concertkoor Breda kennis konden maken met a-cappellamuziek van Nederlandse componisten en zo in staat werden gesteld hun muzikale horizon te verbreden. De composities die in deze workshop aan de orde kwamen, worden tijdens het concert tot klinken gebracht. Daarnaast zingt Cantecleer koorwerken van componisten die in Brabant en Zeeland hebben gewoond en gewerkt. Connie de Jongh en Kelvin Grout brengen onder meer liederen van Ton de Leeuw, die een decennium lang in Breda heeft gewoond.

Programma
Dirigent Geert van den Dungen koos werken uit van Jos van Amelsvoort, Hendrik Andriessen, Henk Badings, Jan Brandts Buys, Jacob Clemens, Ghiselin Danckerts, Sem Dresden, Alphons Diepenbrock, Eduard Flipse, Herman Hollanders, Albert de Klerk, Ton de Leeuw, Carl Oberstadt, Léon Orthel, Jan Pieterszoon Sweelinck, Louis Toebosch, Alexander Voormolen en Johan Wagenaar.

Toegang € 10,00.
Voor meer informatie en kaartverkoop: http://concertkoor.nl/musica_neerlandica

musica neerlandica-ansichtkrt_netto

12 april 2012