archieven.jpg

Siegfried Blaauw; een vergeten pianist?

Siegfried Blaauw werd geboren in 1889 in Rotterdam. Hij studeerde piano bij Louis Schnitzler en Jeannette Cijfer. Zijn debuut maakte hij als dertienjarige bij het Utrechtsch Stedelijk Orchest met het Caprice brillante van Mendelssohn. Blaauw vervolgde zijn studie aan het conservatorium in Amsterdam bij J.B. de Pauw waar hij in 1908 het einddiploma behaalde. Op zijn getuigschrift staat vermeld ‘Begaafd met groote eigenschappen als virtuoos en tevens in 't bezit van zeer goede muzikale gaven [...]'.

Blaauw vertrok naar Berlijn en Wenen om verder te studeren bij Leopold Godowski. Een internationale carrière als concertpianist en begeleider van vooraanstaande musici volgde. Ook ontving Blaauw aanbiedingen om docent te worden aan diverse conservatoria. Zo doceerde Blaauw vanaf 1911 aan de conservatoria van Neustadt en Dantzig. In Dantzig werd Blaauw ook directeur. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak kwam Blaauw terug naar Nederland. In Rotterdam richtte hij in 1917 het Rotterdamsch Conservatorium op. In 1923 vroeg men Blaauw, die bekend stond als een goed organisator, om de noodlijdende muziekschool M.U.S.I.C.A. te leiden. Blaauw reorganiseerde deze instelling sterk en veranderde de naam van het instituut in Haagsch Conservatorium (niet te verwarren met het huidige Koninklijk Conservatorium in Den Haag).

Het laatste document in het dikke plakboek is een aankondiging van drie kamermuziekavonden in Pulchri Studio Den Haag, voorjaar 1939 waar Blaauw zijn medewerking aan verleende. Wanneer Blaauw is overleden is (nog) niet bekend.

Siegfried Blaauw
Siegfried Blaauw