archieven.jpg

STCN: bijzondere werken uit de collecties van het NMI (circa 1723)
Circa 1723: Johann Christian Schickhardt, Fluitsonates op. 20:2
Collectie Musica Neerlandica

De Duitse componist Johann Christian Schickhardt (ca. 1682-1762) droeg zijn 6 sonates opus 20:2 op aan Abraham Dreyer, een Deense diplomaat in Trondheim en Kopenhagen bij wie Schickhardt rond 1723 in dienst was. Waarschijnlijk was Abraham Dreyer familie van J.K. en D.F. Dreyer aan wie Schikhardt zijn opus 16 had opgedragen.

Schikhardt onderhield nauwe banden met de Amsterdamse uitgever Estienne Roger en zijn opvolgers: zijn dochter Jeanne Roger en schoonzoon Michel-Charles Le Cene. Veel van zijn composities werden door hen op de markt gebracht. Zijn sonates, veelal voor blokfluit, zijn geschreven in een conventioneel post-Corelliaanse idioom waar in zijn tijd veel belangstelling voor was. Opmerkelijk is de snelheid waarmee in Schickhardt's werken werden herdrukt door Roger's concurrenten in Londen.

In 1745 schreef Schickhardt zich in bij de Universiteit van Leiden. Het Album Studiosorum van dat jaar vermeldt dat zijn leeftijd 63 is. Waarschijnlijk is dit niet correct. Hoewel hij lange tijd in Leiden heeft gewoond en lid was van de Academie zijn er in Leiden geen sporen te vinden van zijn muzikale activiteiten.


STCN-beschrijving

Schickhardt, Johann Christian (c. 1682-1762)
VI sonates à une flute traversiere, un haubois ou violon & basse continue; dédiées à monsieur Abraham Dreyer [...] & à madame son epouse [...] XXme Ouvrage. Livre second. By Jean Chrétien Schickhardt. Amsterdam, M.C. Le Cene, [c. 1723].
2º oblong: [A]1-13.
Engraved music. Plate-number: 480. RISM S 1592.
Vingerafdruk: 000002
Den Haag, Nederlands Muziek Instituut: NMI A-363c-schic/001:2

record in STCN »