archieven.jpg

STCN: bijzondere werken uit de collecties van het NMI (1752)
1752: 'Dominique' et al., Les enfans trouvés, ou le Sultan poli par l'amour
Collectie Théâtre-Français de La Haye

Meer nog dan in de zeventiende eeuw was de opera in de achttiende eeuw een kapstok voor ondramatische muziek zoals entre-actes, balletten en liedjes. Het publiek wilde vooral vermaakt worden en de opera's werden daardoor steeds korter en onbenulliger. In de tweede helft van de achttiende eeuw raakte in Den Haag de Opéra comique in zwang.

Acteurs van de Franse Comedie vermaakten onder protectie van het stadhoudelijke hof avond aan avond de notabelen en adellijke lieden met luchtige, satirische toneelstukjes waarin zowel gezongen als gesproken werd.

De melodieën waren vaak afkomstig uit het volksliedrepertoire of uit populaire opera's. Op één avond werden meestal meerdere korte opera's, vaudeville's, baletten en intermedes achter elkaar opgevoerd. Soms werden teksten en muziek ter plekke geimproviseerd, al dan niet inspelend op een actualiteit.

Les enfans trouvés is een parodie op de tragedie Zaïre die de Franse filosoof Voltaire in 1734 publiceerde. Om van succes verzekerd te zijn, werden vaak bekende stukken gebruikt om te parodiëren. Op zaterdag 26 mei 1736 werden tijdens de jaarmarkt in Den Haag het treurspel Zaïre uitgevoerd met als naspel de parodie Les enfans trouvés. Het niveau van deze uitvoeringen was bijzonder slecht, hetgeen blijkt uit een ooggetuigenverslag van de staatsman Onno Zwier van Haren. De acteurs waren geen geschoolde zangers.

In de collectie Théâtre-Français de la Haye bevindt zich het libretto dat in 1752 door de Amsterdamse boekhandelaar Jean François Jolly was uitgegeven. Dezelfde tekst was in 1735 ook al eens uitgegeven door de Utrechtse boekhandelaar Etienne Néaulme in de abonnementreeks Le nouveau theatre françois.


STCN-beschrijving

Biancolelli, Pierre François (1680-1734)
Les enfans trouvés, ou Le sultan poli par l'amour. Parodie de la tragédie de Zaïre, de monsieur de Voltaire. By Dominique [pseudonym of Pierre François Biancolelli] et al. Amsterdam, J.F. Jolly bookseller, 1752.
8º: A-B8 C4.
Vingerafdruk: 175208 - b1 A2 ois : b2 C3 it,$
Den Haag, Nederlands Muziek Instituut: NMI Tf-tb 1208

record in STCN »