archieven.jpg

STCN: bijzondere werken uit de collecties van het NMI (1758)
1758: Jean Jacques Rousseau, Le devin de village
Collectie Théâtre-Français de La Haye

Heftige polemieken die in Frankrijk door middel van pamfletten werden uitgevochten, hebben de opera-comique uiteindelijk op een hoger plan getild. De muziek kreeg een prominentere rol.

Le devin de village van de Franse filosoof Jean Jacques Rousseau is de eerste Opera-comique waarin alle muziek nieuw gecomponeerd was. Rousseau schreef de tekst en componeerde zelf de muziek. Hij paste de principes toe van de Italiaanse 'opera buffa' stijl. Het stuk werd voor het eerst opgevoerd aan het Franse hof Louis XV en Madame de Pompadour in Fontainebleau in 1752. Een jaar later ging het in première bij de Parijse Opéra en in 1754 werd het voor het eerst opgevoerd in Den Haag.

Le devin de village (de waarzegger van het dorp) gaat over de ware liefde tussen de twee geliefden Colin en Colette. In de Scheurleercollectie bevindt zich een autograaf van de partituur. Waarschijnlijk heeft Rousseau deze speciaal geschreven voor zijn patroon aan het koninklijk hof.

Het werk is meerdere keren geparodieerd en bewerkt. In 1754 verscheen de toneelbewerking Les amours de Bastien et Bastienne dat in 1768 door de twaalfjarige Mozart op muziek werd gezet (KV 50).

Het libretto in de collectie Théâtre-Français de la Haye is in 1758 gedrukt in Amsterdam bij de weduwe van Jean François Jolly. Een paar jaar eerder, in 1754, was de tekst uitgegeven door de Haagse boekhandelaar Pierre Gosse jr.


STCN-beschrijving

Rousseau, Jean Jacques (1712-1778)
Le devin de vilage[!], intermede. By J.J. Rousseau. Amsterdam, veuve J.F. Jolly, 1758.
8º: A8 B4.
Vingerafdruk: 175808 - *b1 A3 $cel : b2 B3 ;je
Den Haag, Nederlands Muziek Instituut: NMI Tf-tb 2456:5; NMI Tf-tb 1102:1

record in STCN »