archieven.jpg

STCN: bijzondere werken uit de collecties van het NMI (1767)
1767: Johann Christian Bach, Zes sonates voor twee violen op. 4
Vioolcollectie Willem Noske

Johann Christian Bach (1735-1782), de jongste zoon van Johann Sebastian Bach, staat ook wel bekend is als de Londense Bach. Hij vestigde zich in 1762 in Londen dat op dat moment het centrum was van de Europese opera. Hij gaf samen met de componist en gambaspeler Karl Friedrich Abel openbare concerten die uniek waren in hun tijd.

Doordat hij aantrekkelijke lichte, "empfindsame" muziek schreef, was hij buitengewoon populair in Londen. Veel succes had hij met zijn opera's. De jonge Wolfgang Amadeus Mozart raakte met hem bevriend toen hij in 1765 in Londen verbleef. Mozart bewonderde zijn muziek en bewerkte drie sonatas uit Bachs opus 5 tot klavecimbelconcerten (KV 107/1-3). In de vroege werken van Mozart herkent men de stijl van Johann Christian.

Willem Noske had duidelijk minder waardering voor Bachs sonates opus 4 voor twee violen en basso continuo. Met potlood schreef hij per deel de waarderingen in de kantlijn: 'onvoldoende', 'matig', 'vrij goed', 'gaat wel' of 'goed'.

De sonates opus 4 werden in 1767 gedrukt door de Amsterdamse drukker J.J. Hummel die in de tweede helft van de achttiende eeuw werkzaam was in Amsterdam en in 1774 zijn hoofdkantoor naar Berlijn verplaatste. Al eerder waren deze sonates verschenen in London en Parijs.


STCN-beschrijving

Bach, Johann Christian (1735-1782)
Six sonates a deux violons &c basse [...] Oeuvre IV. By Jean Cretien Bach. Amsterdam, J.J. Hummel, [1767].
4º: [A-C]4.
Engraved music; plate-number: 88. Three parts; each with title-page. RISM B 329
Vingerafdruk: 000004
Den Haag, Nederlands Muziek Instituut: NMI VL 35

record in STCN »