archieven.jpg

STCN: bijzondere werken uit de collecties van het NMI (1775)
1775: Marmontel, La fausse magie
Collectie Théâtre-Français de La Haye

In Den Haag werden in de achttiende eeuw opmerkelijk veel Franse theaterwerken uitgegeven, vooral door Henrik Constapel die sinds 1755 lid was van het Haagse boekverkopersgilde. Naast verzamelwerken publiceerde hij tussen 1758 en 1772 samen met Charles Lefebure honderden losse uitgaven. Vanuit het gehele land kochten belangstellenden theaterteksten en libretto's bij Constapel. Het ging meestal om de nieuwste stukken uit Parijs die nog niet door de Haagse Franse Comedie gespeeld waren.

In de tweede helft van de achttiende eeuw kreeg de Opéra comique een meer romantische ondertoon en werden brandende sociale kwesties, die Frankrijk tijdens de jaren vóór de Revolutie bezighielden, vrijmoedig behandeld. Ook werd de rol van de componist steeds belangrijker. De Luikse componist André Ernest Modeste Grétry (1741-1813) was in die tijd een van de meest geliefde theatercomponisten. Gretry vestigde zich in 1767 in Parijs. Hij blonk uit in het genre van de Opéra comique en werd een graag geziene gast aan het Franse hof.

Koningin Marie-Antoinette werd zelfs meter van een van zijn dochters. Na de Franse Revolutie wist Grétry via handige manoeuvres in de gunst te komen van het nieuwe bewind. Zo was hij één van de allereersten die door Napoleon benoemd werd tot ridder in het Legioen van Eer (1795). Grétry schreef in totaal 66 opera's. De meeste hadden veel succes in hun tijd. La fausse magie werd voor het eerst uitgevoerd in Parijs in 1775 door de Comédie-Italienne. Het libretto in de collectie Théâtre-Français de La Haye is in datzelfde jaar gedrukt door Henrik Constapel. De opera werd een jaar later in 1776 voor het eerst in Den Haag opgevoerd.


STCN-beschrijving

Marmontel, Jean François (1723-1799)
La fausse magie, comédie. By Marmontel. Music by A.E.M. Grétry. La Haye, H. Constapel bookseller, 1775.
8º: π1 A-C8 D1.
Vingerafdruk: 177508 - b1 A2 $des : b2 D $
Den Haag, Nederlands Muziek Instituut: NMI Tf-tb 871

record in STCN »