agenda2013.jpg

Nederlands Muziek Instituut

Nederlands Muziek Instituut

Het Nederlands Muziek Instituut (NMI) is het geheugen van componerend en musicerend Nederland.

Het NMI is centrum voor het muzikaal erfgoed in Nederland. Duizenden muziekhandschriften, brieven en andere documenten zijn te vinden in de muziekarchieven. In de zeer omvangrijke bibliotheek bevinden zich talrijke oude drukken van muziekuitgaven en muziektraktaten, naast moderne uitgaven en naslagwerken. De collecties zijn een bron voor historisch onderzoek en voor de actuele muziekpraktijk. Sinds 1 januari 2016 maakt de collectie van het NMI onderdeel uit van het Haags Gemeentearchief.

Het bezoekadres is:

Haags Gemeentearchief
Studiezaal
Spui 70 (Atrium stadhuis)
2511 BT Den Haag

Uitgelicht

Alphons Diepenbrock

Deze tweetalige website bevat beschrijvingen van al zijn werken en de mogelijkheid om door de handschriften van de composities te bladeren.

Oeuvrecatalogus »

diepenbrock2


Barokmuziek in de Nederlanden

CD met werken van Willem de Fesch, Pieter Bustijn en Alexis Magito.

Alexis Magito: Sonata I in a minor Op. 1

Uitgaven »

Barokmuziek in de Nederlanden


Populaire muziek toegankelijk!

Een unieke verzameling Nederlandse speelmansboeken uit de 18e en 19e eeuw in zijn geheel gedigitaliseerd en muzikaal doorzoekbaar.

Speelmuziek: de collectie Vlam »

Speelmuziek


Gratis bladmuziek

In Akkoord Magazine verschenen 20 onbekende of nooit eerder uitgegeven composities afkomstig uit de archieven van het NMI. Bladmuziek gratis te downloaden.

Nr.7: Bang & De Wind van Johanna Bordewijk-Roepman

Downloads
»

Johanna Bordewijk-Roepman


Het ‘Frankenberger-Manuscript’

Het zogeheten Frankenberger-Manuscript is een van de meest waardevolle objecten in de verzameling van het NMI. Het bevat 196 koraalzettingen uit de periode 1650-1730, bijeengebracht en gekopieerd door de componist en organist Johann Gottfried Walther (1684-1748).

Webexpositie
»

waltherp320