agenda2013.jpg

CD Sergei Bortkiewicz

Twee pianoconcerten van Sergei Bortkiewicz beleven hun wereldpremières in een CD-uitgave van het NMI. Nu verkrijgbaar in de winkel.

Ingewijden weten het inmiddels: het NMI beschikt over een zeer omvangrijke collectie documenten rondom Sergei Bortiewicz, inclusief talrijke muziekwerken, waarvan sommige in manuscript. Deze collectie bevond zich in het archief van de pianist en componist Hugo van Dalen die tijdens zijn leven door een hechte vriendschapsband met Bortkiewicz was verbonden en zich inzette voor diens muziek. Geheel met behulp van sponsoring zijn verspreid over enkele jaren drie dubbel-cd's uitgegeven met pianomuziek. Nu is dus een nieuwe cd verschenen met soloconcerten.

Het gaat om het Tweede Pianoconcert opus 28 voor de linkerhand en het Derde Pianoconcert opus 32. De CD die in de zomer van 2008 is opgenomen is vanaf 6 januari verkrijgbaar.

Bortkiewicz schreef zijn Tweede Pianoconcert voor de pianist Paul Wittgenstein. Deze had in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterhand verloren en gaf diverse componisten opdracht om een pianoconcert voor de linkerhand voor hem te schrijven. De opnamen konden worden gerealiseerd met financiële ondersteuning van het SNS Reaalfonds.

Onder leiding van dirigent David Porcelijn soleerde de Roemeense pianist Stefan Doniga bij het Janáček Philharmonic Orchestra (Ostrava, Tsjechië) en kwam een bijzondere en spectaculaire CD tot stand. Een must voor liefhebbers van het romantische repertoire!

De CD is, net als de eerdere uitgaven van Bortkiewicz' pianomuziek, te bestellen in de webwinkel »

Bortkiewics Piano 2&3


8 januari 2009