organisatie.jpg

Willem Noske 1918 - 1995

De violist Willem Noske heeft gestudeerd bij Oskar Back en Carl Flesch. Na zijn eerste optredens als wonderkind heeft hij als solist een internationale carrière opgebouwd. Hij was concertmeester van o.m. het Nederlands Kamerorkest en het Residentie Orkest (1962-1980). Hij heeft zich bijzonder toegelegd op de uitvoering van barokmuziek, o.m. met het ensemble Sonata da Camera (1957-1985).

Door de kennismaking met het werk en de persoon van Dirk Balfoort in 1948 ontvlamde Noskes passie voor het verzamelen van Nederlandse muziek en voor het teweegbrengen van een herwaardering daarvan. Zo bracht hij werk van Groneman, Hellendaal, De Fesch, Van Blankenburg, Hurlebusch, Graaf, G.J. van Eyken en vele anderen onder de aandacht.

Het resultaat van Noskes verzamel-activiteit zijn twee belangrijke collecties: Musica Neerlandica, een collectie muziekuitgaven, documentatie en archieven, in 1993 bij Gemeentemuseum ondergebracht en sinds 2000 in het beheer van het NMI, en de internationale collectie vioolmuziek, in 2004 aan het NMI overgedragen.

Archief Willem Noske »